Ajuntament de Benicarló mucbefoto del mucbefoto del mucbe
Ajuntament de Benicarló Centre Cultural Convent de Sant Francesc     e-mail: correu.mucbe@ajuntamentdebenicarlo.org Valencià | Castellano
MUCBE

Exposició 'Quino. Mafalda y mucho más'

Exposició: «Quino. Mafalda y mucho más»

(Exposició de l'Autoritat Portuària de València)

Del 10 d'agost fins al 15 d'octubre de 2023

Lloc: Mucbe

Organitza: Regidoria de Cultura, Museus i Patrimoni Cultural.

El proper dijous 10 d'agost, a les 12.00h., tindrà lloc la inauguració de l'exposició «Quino. Mafalda y mucho más» una exposició produïda per l'Autoritat Portuària de Valènciai que fa un recorregut per l'obra d'aquest reconegut dibuixant argentí. La mostra es podrà visitar fins al dia 15 d'octubre de 2023.

MOLT MÉS QUE MAFALDA

Segurament que en llegir «Quino» en primer lloc ens vinga al pensament, Mafalda. Efectivament, Quino és el creador de Mafalda, però Quino és molt, molt més. I precisament esta és una de les idees claus a l'hora de plantejar aquesta exposició sobre este dibuixant de vocació primerenca.

Abans, cal dir que aquesta és la primera exposició de Quino a Espanya des que ens abandonara a la fi de setembre de 2020, i per això es planteja com un homenatge a tota la seua trajectòria. Òbviament està molt present Mafalda, però també la resta de la seua producció. Perquè el lector es faça una idea, Mafalda va ser dibuixada per Quino durant pràcticament deu anys, i la carrera professional de Quino va durar sis vegades més.

Abans de dibuixar a Mafalda Quino publicava en diaris i revistes des de feia 10 anys, i després de deixar de dibuixar-la, va continuar publicant durant 40 anys més. És per això que en aquesta exposició es mostren els seus treballs per a publicitat, realitzats en la seua primera època, i la seua producció d'humor diferent a Mafalda, que va realitzar durant tota la seua trajectòria com a dibuixant.

No obstant això, l'obra de Quino es caracteritza per tractar-se d'una producció política. Aspecte que l'autor mantenia quan manifestava que «sempre faig política», segurament pel fet que com ell mateix deia «em vaig criar en una família polititzada». Els seus pares eren immigrants espanyols republicans, per la qual cosa va seguir de prop la guerra civil, i posteriorment la segona guerra mundial. Una segona característica és que sempre va dibuixar per a adults. Sí, també Mafalda la plantejava per a un públic adult. De fet apareixia en la secció d'opinió dels periòdics.

Quant a la temàtica, segons el propi Quino, la seua preferida era «la relació entre el poder i la gent». Els seus ideals han sigut la justícia, la llibertat, la democràcia, l'economia, el medi ambient i l'ètica. Els seus treballs mostren gent comuna en situacions comunes, a través d'un humor àcid i fins i tot cínic i sempre crític, però no per això exempt de tendresa.

L'humor reflecteix la societat del moment, i així ho va fer Quino en tot el seu treball. Avui els seus dibuixos continuen sent d'actualitat. El que hauria de fer-nos pensar què estem fent malament, si no sols no hem resolt els problemes de fa trenta, quaranta, o cinquanta anys, sinó que hem creat altres nous. I això és el que té aquesta exposició, una reflexió sobre la nostra pròpia existència, els seus valors o absència d'ells. Què la gaudisquen al mateix temps que reflexionen!

Juan García Cerrada (Secretari Executiu de l'Institut Quevedo de les Arts de l'Humor de la FGUA)

«QUINO. MAFALDA Y MUCHO MÁS»

Joaquín Salvador Lavado Tejón, QUINO, (1932-2020) fill d'emigrants andalusos, va nàixer a Mendoza, l'Argentina. Els conflictes bèl·lics a Espanya i els que van esdevindre entre altres països del món li van marcar profundament, creant en ell un sentiment de confusió sobre la bondat i la maldat de l'ésser humà, que va intentar ordenar i entendre a través del dibuix.

De personalitat extremadament tímida, troba el seu mitjà d'expressió en el dibuix i als 13 anys s'inscriu a l'Escola de Belles Arts de Mendoza.

En 1954 es trasllada a Buenos Aires, on comença a publicar les seues vinyetes i historietes tant per a encàrrecs d'agències de publicitat com en periòdics i revistes.

El seu gran moment s'inicia en 1964, quan Mafalda cobra vida en diferents publicacions periòdiques, la qual cosa suposarà la internacionalització de la seua carrera com a dibuixant humorístics.

L'humor gràfic de Quino ha sigut reconegut i distingit amb múltiples guardons com el Príncep d'Astúries, Doctor Honoris causa en diverses Universitats o Catedràtic Honorífic de l'Humor de la Universitat d'Alcalá. L'Autoritat Portuària de València, amb aquesta exposició, s'adhereix a aquests homenatges a Quino de reconeixement pel seu compromís social i la seua aportació a la cultura mundial.

Ester Medàn Sifre (Comissària de l'exposició)

- - - -

Creat per david el 04/08/2023
© 2000-2023 Equip Desenvolupament Web Imprimir